Gourmet Mama

Együtt főzünk a gyerekekkel!

Ebédet főzünk. Együtt. Ő meg én. Mitől lesz ez felemelő élmény, vagy véget nem érő rémálom? Nyilván sok múlikazon, hogy hány éves, hónapos, de sok múlik rajtad is. A humorérzékeden, a lazaságodon, az értékrendeden, a maximalizmusodon vagy éppen a minimalizmusodon 🙂 Mindenesetre biztosan állíthatom, hogy ha türelemmel lesúrolod a 24 hónapos maszatos ujjacskák hagyta nyomokat… Tovább »

Rakott palacsinta – az örök sláger – glutén-. laktózmentesen

A palacsintákat hajdinaliszttel és diótejjel készült palacsintatésztával készítettem, egyelőre tojással. A töltelékek pedig: Mák, dió, kakaó, fahéjas xilit, Natura pudingporból eritrittel/xilittel, zabtejjel készült puding                                  Tetejére kókusztejszín vagy kesuföl illik, ha laktózmentesen szeretnéd Ha nem, akkor citromlével, citromhéjjal és eritrittel/xilittel kikevert… Tovább »

Cukkini tócsni – megint egy gluténmentes

A cukkinit megetetni a gyerekekkel nagy művészet 10 éves kor alatt és 3 éves kor felett. Mindenféle formában igyekeztem elrejteni valami mögé-mellé, amíg kicsik voltak és ez a recept egyike ezeknek a próbálkozásoknak. Ketchupot (lehet már kapni stíviásat is!) adok melléje és úgy szinte bármit meg lehet velük etetni.  Hozzávalók baba-mama adaghoz (bár szerintem apának… Tovább »

Levendula szörp

Levendulából semmi sem elég. Mindig a születésnapom környékén van a levendula szüret és immár 3 éve én is, mint levendulaültetvény tulajdonos, saját terméssel büszkélkedhetem. Az a 200 tő, ami nekem van, bőven elég mindenre: olajat pároltunk belőle Pannonhalmán, illatos buzogányokat fontunk, a virágokat lemorzsolva párnácskák készülnek, csokrok lógnak mindenfelé, az öcsém szappant, anyukám pedig szörpöt… Tovább »

Cukor nélkül édesen

Az vitathatatlan, hogy az édes íz jelenléte fontos a gyerekek étrendjében is – a keserű és a savanyú is az lenne – tehát minden rendben van vele. Az édes ízzel magával igen, ám az, hogy milyen formában adjuk a kicsiknek, az már valóban vita tárgyát képezi. Két éves korig elég a gyümölcsben lévő édesség, és… Tovább »

Levendulazselé kreatív anyáknak és igazi Gourmand Babáknak

Levendulazselét készíteni már igazán úri huncutságnak tűnik kicsi gyerekek mellett. Ám éppen ezért, miért is ne? Nem tart sokáig és mindig jusson eszünkbe: amit 3 éves kora alatt megkóstoltatunk a gyerekekkel, azt majd tizenévesen jó estben keresni fogják. Ugyan miért ne nevelhetnénk ínyenceket? 1 kis csokor levendulavirág citromfűlevelek 2 liter víz 1 kg cukor (xilit)… Tovább »

Levendula a kisgyerekekes konyhában

                A levendula a bőr és az idegek gyógyszere. Illóolaja és főzete is nyugtat. Már a kisbabáknál is lehet a masszázsolajba keverni, diffúzorban a szoba levegőjét frissíteni vele alvás előtt, teáját esetleg rózsaszirmokkal együtt gyerekekkel és fáradt anyukákkal megitatni, szörpöt készíteni belőle. A levendulamézet két éves kortól adhatjuk. Levendulacukrot vagy levendulás mézet is… Tovább »

Ghí avagy tisztított vaj

           A ghí Indiából érkezett hozzánk, ám valamikor még a hűtőszekrények előtti világban nálunk is így tartósították a vajat. A vaj tartalmaz 80%-ban tejzsírt, 18%-ban vizet, és 2%-ban fehérjéket, amelyek már 120 C-on égni kezdenek. A tisztított vajban már nincsenek ezek a nehéz fehérje részecskék, és egészen 190 C-ig hevíthető, ami… Tovább »

Édes barnarizs golyók gyerekeknek gluténmentesen

A barnarizsgolyók édes változata ez, ami egy évesnek és hét évesnek is jó lehet uzsonnára, utazáshoz, vagy másnapi reggelire, ha marad belőle. 15 dkg barnarizs pici sóval megfőzve háromszor annyi vízben 1 alma lereszelve, egy éves kor felett citromlével megcsepegtetve 3 dkg (1 ek) mazsola előzetesen beáztatva 2 ek rizsszirup vagy méz (egy évesnek csak… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!