Gourmet Mama

Együtt főzünk a gyerekekkel – 4-7 évesek a konyhában

Az óvodáskorúak már egészen komoly segéderőkké tudnak válni a főzések során. Kaphatnak műanyag kést és a kezdeti sok figyelem és támogatás hamar beérik, rendeltetésszerűen fogják azt használni is. Tudnak: puhább dolgokat felvágni tojást feltörni, kemény tojást megpucolni tésztát szaggatni rendesen keverni, felverni robotgépet kapcsolni ki- és be mosogatni vajat kenni konyhapultot takarítani Persze még mindig… Tovább »

Együtt főzünk a gyerekekkel – 1-3 évesek a konyhában

Másfél éves koráig a baba még inkább csak kíváncsi, sokkal fontosabb neki, hogy a közelünkben legyen, mint az, hogy csináljon is valamit. Boldogan el játszik egy fakanállal és egy tésztaszűrővel vagy pakolja a keverőtálakat az alsó polcon, amit neki rendeztünk be törhetetlen dolgokkal. (Ugye van ilyen? 🙂 ) Boldog attól, hogy felülteted a konyhapultra –… Tovább »

Együtt főzünk a gyerekekkel!

Ebédet főzünk. Együtt. Ő meg én. Mitől lesz ez felemelő élmény, vagy véget nem érő rémálom? Nyilván sok múlikazon, hogy hány éves, hónapos, de sok múlik rajtad is. A humorérzékeden, a lazaságodon, az értékrendeden, a maximalizmusodon vagy éppen a minimalizmusodon 🙂 Mindenesetre biztosan állíthatom, hogy ha türelemmel lesúrolod a 24 hónapos maszatos ujjacskák hagyta nyomokat… Tovább »

Rakott palacsinta – az örök sláger – glutén-. laktózmentesen

A palacsintákat hajdinaliszttel és diótejjel készült palacsintatésztával készítettem, egyelőre tojással. A töltelékek pedig: Mák, dió, kakaó, fahéjas xilit, Natura pudingporból eritrittel/xilittel, zabtejjel készült puding                                  Tetejére kókusztejszín vagy kesuföl illik, ha laktózmentesen szeretnéd Ha nem, akkor citromlével, citromhéjjal és eritrittel/xilittel kikevert… Tovább »

4 Tipp a kalciumpótlásra – Egészséges egyensúly a babatáplálásban 2.

A szervezet csont, fog fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. Sajnos, a vizsgálati eredmények alapján a kisgyermekek 30%-a kevesebbet fogyaszt, mint a napi szükséglet 70%-a, ami súlyos problémákat vetít előre. Kalcium hiányos táplálkozás esetén a fogak, és a csontok sűrűsége csökken, ami korai csontritkuláshoz vezethet. Ma már az is bizonyított, hogy magas vérnyomás betegség kialakulása gyakoribb a… Tovább »

Alakor lisztes buci – gluténmentes diétához

Az alakor liszt a legújabb „ősi” felfedezés. Állítólag megvolt már rég, de – akárcsak a tönkölybúzát – újra kellett éleszteni. Hát sikerült. Ugyanúgy működik, mint a zabliszt – tehát nem kel meg- de mivel nem is számítottam másra, jól tudtunk dolgozni egymással. Kislányom, Méda mostanában gyakran panaszkodik hasfájásról reggelente, ha előtte este kenyeret evett vacsorára… Tovább »

8+1 tipp: Miért és hogyan készítsünk otthon bébiételt?

1.Mi választunk alapanyagot Az elkészítéskor mi válogatjuk ki a hozzávalókat, így csak rajtunk múlik, mennyire friss és egészséges lesz, valamint tartósítószerre sem lesz szükség.  2.Táplálóbb Mivel frissen készül az otthoni bébiétel, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a készen vett, mert abban a bonyolult és hosszadalmas gyártási folyamat során lebomlanak a vitaminok. Gazdagabb ízvilág… Tovább »

Glutén érzékenyeknek alakor búza

Az alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza.Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető.  A modern búzákkal szemben az alakorban levő gliadin kisebb mértékben mérgező… Tovább »

Ételek nyaraláshoz, strandoláshoz, leégés esetén

Akik narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik bőrüket a leégéstől, míg a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik. Nyaralás alatt sem szabad tehát megfeledkezni a megfelelő étkezésről, ezzel ugyanis sok bosszúságot megelőzhetünk. Nyáron a szervezet energiaigénye jelentősen lecsökken, ezért nagy melegben nem ajánlott a túlzottan nehéz, zsíros ételek fogyasztása. Napközben… Tovább »

10 tipp a helyes étkezési szokások kialakításáért gyerekeknél

1. Legyen pozitív szerepmodell azáltal, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. 2. A szilárd ételek bevezetésének kezdeténél kínáljon gyermekének minél többféle tápanyagdús élelmiszert, például gyümölcsöket és zöldségeket. 3. Tervezze meg az étkezési időpontokat és egyen együtt a család. 4. Legalább 5-10 alkalommal próbálkozzon az olyan tápláló élelmiszerek kínálásával, amelyek nem azonnal vonzóak. 5. Tegye lehetővé… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!