Cukkini szezon van, szebbnél szebb cukkinikhez lehet hozzájutni akár a piacról, akár a nagymama kertjéből. Sőt a nagymamák kifejezetten dobálják utánunk ilyenkor a nagyra nőtt zöld példányokat. Nem lehet eleget enni belőle és nem lehet elég sokféleképpen elkészíteni.
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára.
- Cukkini leves hidegen, kaporral, fokhagymával elkészítve
- Cukkini főzelék
- Cukkinis spagetti – ez anyukám specialitása, a gyerekeim nagy nyári kedvence: a cukkinit lereszelve dinsztelt hagymán paradicsommal megpároljuk, szerecsendióval, sóval ízesítjük, összekeverjük tojással, tejszínnel és a kifőtt spagettivel összeforgatva kiolajozott tepsiben megsütjük. Anyukám sajtot is reszel a tetejére.
- Cukkini tócsni: a krumplit és a cukkinit lereszeljük, összekeverjük kefírrel vagy zabtejszínnel, esetleg tojással és néhány kanál zabpehelyliszttel, ízesítjük fokhagymával, sóval, Provance-i fűszerkeverékkel és kisütjük kókuszzsírban
- ÉDESSÉG cukkiniből! Miért ne? Cukkinis muffin: a szokásos muffin tésztához kevesebb folyadékot és több lisztet adunk a reszelt cukini mellé.
+1TIPP: JÁTÉK – Készítsünk Babát a cukkiniből. A gyerekeim kicsi korukban egy egész napot végig játszottak egy-egy közepes méretű cukkinivel, aminek arcot rajzoltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: