Gourmet Mama

8+1 tipp: Miért és hogyan készítsünk otthon bébiételt?

Lili

1.Mi választunk alapanyagot

Az elkészítéskor mi válogatjuk ki a hozzávalókat, így csak rajtunk múlik, mennyire friss és egészséges lesz, valamint tartósítószerre sem lesz szükség. 

2.Táplálóbb

Mivel frissen készül az otthoni bébiétel, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a készen vett, mert abban a bonyolult és hosszadalmas gyártási folyamat során lebomlanak a vitaminok.

  1. Gazdagabb ízvilág

Bár a készen kapható ételek néha több alapanyagból állnak össze, mégis jellemző rájuk egyfajta „egyen íz”. Ezzel ellentétben, mi különböző fűszerekkel és gyógynövényekkel többféle ízvilágot is megismertethetünk a babával.

  1. Időbeosztás

Általában azért veszünk kész bébiételt, hogy időt nyerjünk, ám ha nagyobb adagot készítünk, le is fagyaszthatjuk a kiporciózott adagokat. Sok recept van már, ami baba-mama adagot vesz alapul, ugyanazt ehetik csak  a baba részét kivesszük a sűrítés előtt vagy egyszerűen csak le kell turmixolni.

  1. A baba nem lesz annyira válogatós

Ha megismeri az ízeket, fűszereket és a saját anyukája főztjét a hozzátáplálás során, később is könnyebben fogad el más ételeket, kevésbé lesz válogatós.

  1. Megszerettethetjük a zöldségeket

A gyerekek nagy átlagban nagy ellenállást mutatnak a zöldségekkel szemben. Azok az ételek, amiket baba korban megkóstoltatunk a gyerekekkel, később könnyebben elfogadtathatók vele, tizenéves korában pedig nagy valószínűséggel már kérni is fogja őket. Az ízlésüket az első 5 évben alapozhatjuk meg.

  1. Példamutatás

A gyerekek szeretik a szüleiket vagy a nagyobb testvért utánozni, ezért azt ennék, amit a szüleik, testvéreik is esznek. A példadadás a leghatékonyabb nevelési módszer.  A babavárás időszaka pedig legalkalmasabb időszak arra, hogy a szülők a saját étkezési szokásaikat megreformálják, ami aztán követhető és átadható lesz.

  1. A kivétel erősíti a szabályt

A kész bébiételeket tartogassuk arra az időre, amikor elutazunk vagy  olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor tényleg minden más fontosabb ennél. Ha tudjuk, hogy ez csak egy ideiglenes állapot, akkor mindenki könnyebben visszazökken majd a normális kerékvágásba.

  1. Gourmet babák – csipetnyi anyaszeretet

Ahhoz, hogy a főzést és vele együtt az étkezést örömként és a kreativitás egy formájaként éljük meg, gondoljunk arra, hogy az ételbe mindig belefőzünk egy csipetnyi „anya-energiát” is. Így nem csak a babánk testét, hanem lelkét is tápláljuk ezzel. Ideje új ízeket, új alapanyagokat megismerni, új recepteket megtanulni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!