Gourmet Mama

Glutén érzékenyeknek alakor búza

alakor búzaAz alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza.
Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető

A modern búzákkal szemben az alakorban levő gliadin kisebb mértékben mérgező a lisztérzékenyekre. Olyan sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat, mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció. Az alakor gluténja különböző a legtöbb búzáétól mert csak 14 kromoszómát tartalmaz szemben a tönkebúza 28 és a modern búzák 42 kromoszómájával. Ez megváltoztatja a glutén felépítését, ami magyarázat lehet arra, hogy miért tűrik jobban a gluténérzékenyek.

Kenyeret, süteményeket, kását is készíthetünk belőle.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ferenci Dominika says:

    Az alakor NEM gluténmentes!
    Diagnosztizált gluténérzékenyek NEM fogyaszthatják, mert pont ugyanúgy beindítja az autoimmun reakciót, mint a búza!!
    Nem igaz, hogy “kisebb mértékben mérgező a lisztérzékenyekre”!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!