Az alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza.
Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető.
A modern búzákkal szemben az alakorban levő gliadin kisebb mértékben mérgező a lisztérzékenyekre. Olyan sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat, mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció. Az alakor gluténja különböző a legtöbb búzáétól mert csak 14 kromoszómát tartalmaz szemben a tönkebúza 28 és a modern búzák 42 kromoszómájával. Ez megváltoztatja a glutén felépítését, ami magyarázat lehet arra, hogy miért tűrik jobban a gluténérzékenyek.
Kenyeret, süteményeket, kását is készíthetünk belőle.
Az alakor NEM gluténmentes!
Diagnosztizált gluténérzékenyek NEM fogyaszthatják, mert pont ugyanúgy beindítja az autoimmun reakciót, mint a búza!!
Nem igaz, hogy “kisebb mértékben mérgező a lisztérzékenyekre”!!!