1. Legyen pozitív szerepmodell azáltal, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.
2. A szilárd ételek bevezetésének kezdeténél kínáljon gyermekének minél többféle tápanyagdús élelmiszert, például gyümölcsöket és zöldségeket.
3. Tervezze meg az étkezési időpontokat és egyen együtt a család.
4. Legalább 5-10 alkalommal próbálkozzon az olyan tápláló élelmiszerek kínálásával, amelyek nem azonnal vonzóak.
5. Tegye lehetővé a gyermekeknek az önszabályozást – maguk döntsék el, mikor éhesek és mikor jóllakottak
6. Dicsérje a gyerekeket és/vagy ajánljon olyan nem élelmiszer jutalmat, mint a matrica, mikor gyümölcsöt és zöldséget esznek, vagy új élelmiszert próbálnak ki.
7. Alkalmazza mértékkel a korlátozást, és tanítsa meg, hogy megfelelő mennyiségben minden élelmiszer részét képezheti az egészséges táplálkozásnak.
8. Ösztönözze, de ne erőltesse gyermekeit a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra.
9. Kínáljon a zöldségekből nagyobb adagot, vagy a zöldségek első fogásként kerüljenek az asztalra. Pl. ha sok karikára vágott sárgarépát kínálunk a főétel előtt, többet esznek belőle.
10. Tegye a gyümölcsöket és zöldségeket tetszetősebbé azáltal, hogy megváltoztatja alakjukat, vagy valamilyen érdekes formára vágja. Pl. a gyerekek több gyümölcsöt esznek, ha azok csónak alakúak.
Forrás: EUFIC (Európai Élelmiszerinformációs Bizottság)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: