A ghí Indiából érkezett hozzánk, ám valamikor még a hűtőszekrények előtti világban nálunk is így tartósították a vajat. A vaj tartalmaz 80%-ban tejzsírt, 18%-ban vizet, és 2%-ban fehérjéket, amelyek már 120 C-on égni kezdenek. A tisztított vajban már nincsenek ezek a nehéz fehérje részecskék, és egészen 190 C-ig hevíthető, ami ideális hőmérséklet a sütésre. A ghínek édes mogyoró íze van, és sütés közben csodás karamellillatot áraszt.
A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú, edényben, legalkalmasabb egy serpenyő, hogy kényelmesen tudjuk lemerni a tetején keletkező habot. Ez az egyetlen feladat vele időnként, illetve ügyeljünk rá, hogy nagyon kis tűzön főzzük. Ha nagy tűzön készül, könnyen megég, és ez által megkeseredik. A tisztított vaj főzési ideje megközelítőleg: ½ kg-nál 30-40 perc. Az elkészült ghít hagyjuk néhány percet állni, a leszűréshez egy szűrőkanálba 2-3 rétegű gézt teszünk és ezen keresztül öntjük át tiszta, száraz üvegekbe, vagy agyagedénybe. Süteményekhez, lekváros kenyérhez is kiváló.
Kommentek