A bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként egyenek minél több sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint parajt, sóskát és brokkolit. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis – a bennük lévő béta-karotin tartalom miatt – segítik a Nap UV sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.
Ha pedig mégis leég a bőrük, fogyasszanak minél több tejet, tejterméket, májat, tojást és olajos halat, az ezekben lévő A-vitamin ugyanis segíti a bőr újraképződését és gyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekben lévő C-vitamin pedig a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez szükséges, így ezeket is mindenképp iktassák be. A napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képződő szabad gyökök semlegesítését emellett a növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lévő E-vitamin antioxidáns hatása is segíthet.
Forrás: Semmelweis Egyetem