10 tipp a helyes étkezési szokások kialakításáért gyerekeknél

1. Legyen pozitív szerepmodell azáltal, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt.

2. A szilárd ételek bevezetésének kezdeténél kínáljon gyermekének minél többféle tápanyagdús élelmiszert, például gyümölcsöket és zöldségeket.

3. Tervezze meg az étkezési időpontokat és egyen együtt a család.

4. Legalább 5-10 alkalommal próbálkozzon az olyan tápláló élelmiszerek kínálásával, amelyek nem azonnal vonzóak.

5. Tegye lehetővé a gyermekeknek az önszabályozást – maguk döntsék el, mikor éhesek és mikor jóllakottak

6. Dicsérje a gyerekeket és/vagy ajánljon olyan nem élelmiszer jutalmat, mint a matrica, mikor gyümölcsöt és zöldséget esznek, vagy új élelmiszert próbálnak ki.

7. Alkalmazza mértékkel a korlátozást, és tanítsa meg, hogy megfelelő mennyiségben minden élelmiszer részét képezheti az egészséges táplálkozásnak.

8. Ösztönözze, de ne erőltesse gyermekeit a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra.

9. Kínáljon a zöldségekből nagyobb adagot, vagy a zöldségek első fogásként kerüljenek az asztalra. Pl. ha sok karikára vágott sárgarépát kínálunk a főétel előtt, többet esznek belőle.

10. Tegye a gyümölcsöket és zöldségeket tetszetősebbé azáltal, hogy megváltoztatja alakjukat, vagy valamilyen érdekes formára vágja. Pl. a gyerekek több gyümölcsöt esznek, ha azok csónak alakúak.

Forrás: EUFIC (Európai Élelmiszerinformációs Bizottság)

Címkék: ,
Tovább a blogra »